10-09-14

GEERTEN MEIJSING, SCHRIJVER EN VRIEND

GEERTENMEIJSING5 001.jpg

“Tenslotte schuilt de schoonheid geenszins in de roem of het succes, maar in de verheven pracht van ons werk en zijn onontkoombare resultaten.”
Geerten Meijsing, Haarlem, 11 april 1975.

 

Eergisteren had ik het hier bijna terloops over Geerten Meijsing, over mijn bewondering voor de schrijver, mijn vriendschap voor de man. Gisteren stond hij, tot mijn verbazing, in Humo. Het is zelfs een goed en leesbaar interview. Wat er staat is waar: het is een schandaal dat niet één boekwinkel nog een werk van Geerten in aanbieding heeft, toch niet in België. Hoe is zoiets mogelijk?

Mijn eigen herinneringen aan onze ontmoeting in Syracuse wil ik al lang neerschrijven, al van de dag erna, 17 mei 2013; bescheidenheid en schroom hielden me tegen. Ik had het gevoel dat het nog te vroeg was, dat het ongepast was, ja, zelfs dat een verslag mijn vriend schade zou kunnen berokkenen. Hoe kortzichtig was dat. Nu besef ik dat elk woord aan hem gewijd hem goed doet, de schrijver en de mens. Nu besef ik dat ik veel eerder over hem had moeten schrijven, niet alleen over die historische ontmoeting maar ook over zijn boeken, die ik allemaal gelezen heb, behalve ‘De ongeschreven leer’ (het beste bewaar ik altijd tot al de rest op is), over zijn vertalingen, over zijn belang voor onze cultuur.

Over onze ontmoeting heb ik destijds niets neergeschreven, omdat ik net toen hoge koorts en een ernstige luchtwegeninfectie had. Toch staat bijna alles me nog helder voor de geest. Het zal dan ook niet heel moeilijk zijn om een reconstructie te maken van die feestelijke nacht. Daar ga ik me de volgende dagen over ontfermen. Want je moet weten dat de woorden nog maar heel traag tot me komen. Voor één geslaagde zin heb ik soms een dag, soms zelfs een week nodig.

GEERTENMEIJSING2 001.jpg

Commentaren

Beste Martin,

dan hoop ik oprecht je met deze link plezier te doen

Benali met Doeschka zijn zus. Ondertussen als overleden.

http://www.npo.nl/benali-boekt/31-01-2012/NPS_1202440

Gepost door: Uvi | 10-09-14

Reageren op dit commentaar

Beste Martin, "het is een schandaal dat niet één boekwinkel nog een werk van Geerten in aanbieding heeft [...]. Hoe is zoiets mogelijk?" Mocht je dat werkelijk willen weten dan kan ik het je vertellen. Vriendelijks, Jack van der Weide

Gepost door: Jack van der Weide | 12-09-14

Reageren op dit commentaar

bedankt voor de link, Uvi!

Gepost door: martin pulaski | 14-09-14

Reageren op dit commentaar

Beste Jack,

Het is grotendeels een retorische vraag. Ik denk te weten waarom het niet anders is - voornamelijk de economische situatie. Maar ik vermoed dat jij andere, minder algemene dingen weet. En daar ben ik natuurlijk bijzonder nieuwsgierig naar. Ook over de Vrienden van de Vorm zou ik graag meer weten dan wat er op de website te lezen valt.

Hartelijk,
Martin

Gepost door: martin pulaski | 14-09-14

Reageren op dit commentaar

Beste Martin, zonder al te veel in details te treden: Geerten Meijsing is al enige tijd verwoed bezig om zichzelf uit de markt te prijzen. Enerzijds door geen teksten van enige omvang (en kwaliteit) meer te produceren, anderzijds door personen die hem in principe welgezind zijn tegen zich in het harnas te jagen. Een van beide zaken zou nog geen probleem hoeven zijn, beide samen is desastreus.Mocht je meer willen weten, stuur dan een berichtje via Facebook. Vriendelijks, Jack

Gepost door: Jack van der Weide | 16-09-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.