22-12-12

NACHTGEDACHTEN

cyclopodilonredon.jpg
Odilon Redon, De cycloop, 1898-1900.

’s Nachts wervelen mijn gedachten, zwerven ze koortsig van de ene onbestemde plek naar de andere, altijd onbeheerst, altijd gehaast. Zoals Don Giovanni, met zijn boekje, van de ene vrouw naar de andere. Grillig, ongegrond, niet als tulpen of andere bloemen, ontworteld, zinloos, op zoek – misschien – naar een zin. De donkere nachten van december. Op de tast in de richting van een nieuw verhaal, een nieuwe liefde. In de verte, aan het voeteinde van het bed, de contouren van een muze, het kloppende hart van een syntaxis even streng als de Grondwet.

 

Commentaren

Zoals Don Giovanni, met zijn boekje, van de ene vrouw naar de andere. Grillig, ongegrond, niet als tulpen of andere bloemen, ontworteld, zinloos, op zoek – misschien – naar een zin. De donkere nachten van december. Op de tast in de richting van een nieuw verhaal, een nieuwe liefde...

...

Ik wou dat ik kon dromen van een dansende tulp.
Van een meisje naar een vrouw.

Maar neen, ik word geplaagd door geweld, ik word (bijna) vermoord, ik loop verloren in volle oorlog ...

O, god, laat mij toch eens dromen van blote
rozen, ook al word ik dan een beetje verwelkt...

Mooie dag nog, Martin.

Gepost door: Uvi | 22-12-12

Reageren op dit commentaar

mijn (eerste) reactie nog steeds niet in zicht, blijkbaar ...

Gepost door: Uvi | 22-12-12

Reageren op dit commentaar

Logik des Traumes

Im Schlafe ist fortwährend unser Nervensystem durch mannigfache innere Anlässe in Erregung, fast alle Organe sezernieren und sind in Tätigkeit, das Blut macht seinen ungestümen Kreislauf, die Lage des Schlafenden drückt seine einzelne Glieder, seine Decken beeinflussssen die Empfindung verschiedenartig, der Magen verdaut und beunruhigt mit seinen Bewegungen andere Organe, die Gedärme winden sich, die Stellung des Kopfes bringt ungewöhnliche Muskellagen mit sich, die Füsse, unbeschuht, nicht mit den Sohlen den Boden drückend, verursachen das Gefühl des Ungewöhnlichen (...) und so gibt es hundert Anlässe für den Geist, um sich zu verwundern und nach Gründen dieser Erregung zu suchen: der Traum aber ist das Suchen und Vorstellen der Ursachen für jene erregten Empfindungen, das heisst die vermeintlichen Ursachen. (Nietzsche, Menschliches, alzumenschliches, nr. 13)

Gepost door: Bernard | 22-12-12

Reageren op dit commentaar

Ik wens je een gezonde morgen, Martin,
et bon voyage!

http://www.youtube.com/watch?v=n-AXj_z5fro

Gepost door: Uvi | 23-12-12

Reageren op dit commentaar

Uvi, ik geloof dat je reactie er nu staat, nog altijd dansend van meisje naar vrouw, in weerwil van de oorlog die overal om je heen schijnt te woeden. Terwijl het hier op dit moment, kerstmis, zo rustig is.

Ik wens jou een gezonde feestdag, Uvi. En veel plezier ook.

Gepost door: martin pulaski | 25-12-12

Reageren op dit commentaar

Bernard, ik zal je Nietzsche-citaat even moeten vertalen, het is op dit ogenblik te moeilijk voor mij, misschien door de wijn van gisteravond?

Gepost door: martin pulaski | 25-12-12

Reageren op dit commentaar

Ben jij ook een vrolijker persoon geworden Martin?

Gepost door: Wim | 26-12-12

Reageren op dit commentaar

Wim, dat hangt van de situatie af. Als ik alleen ben, ben ik meestal niet vrolijk. In gezelschap (wat niet vaak gebeurt) ben ik dat vaak wel. Als ik alleen ben kan ik me soms diep gelukkig voelen, maar soms ook ten einde raad, alsof ik dan in absolute duisternis ben gehuld.

Ik ben zeker niet vrolijker dan vroeger.

Gepost door: martin pulaski | 26-12-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.