11-12-08

METHODE VOOR EEN GRONDIG JAAROVERZICHT


duerer rhino

Onlangs had ik het over de kerstperiode en de lijstjes die haast een verplichting zijn. Toch maak ik zo graag lijsten dat ik er echt niet aan kan weerstaan. Ik vraag me af waarom ik geen politicus geworden ben, dan had ik zelf vaak op lijsten gestaan. Maar zie je mij al in de rol van politicus? Hoewel ik sympathie en empathie heb voor sommigen onder hen zou ik toch nog liever een vuilnisman of een visser zijn. Bijna alle politici die nu in ‘onze’ talloze regeringen zetelen vervullen mij met een diepe afkeer. Een klein land als België heeft niet meer dan één regering nodig: daar zouden de intelligentsten, de moedigsten, de meest integeren, degenen die het beste kunnen luisteren en leren een plaats in hebben. Mijn lijstje zou niet echt snel gemaakt zijn, maar wel kort. Ik denk dat tien ministers kunnen volstaan.
 

Maar ik wilde het helemaal niet over politiek hebben, hoe kan ik me toch altijd weer op een dwaalspoor raken! Ik wilde gewoon even aankondigen dat ik aan een jaaroverzicht werk. Dat wordt geen reeks lijsten, met beste elpees, films, boeken en zo. Ik heb al een idee voor een andere aanpak. Ik baseer me op mijn emoties en op wat ik me nog kan herinneren. Zonder in kranten, tijdschriften en andere blogs te gaan kijken. Mijn overzicht zal los staan van de objectieve tijd, er zal plaats zijn voor bijvoorbeeld een film uit 1951, een elpee uit 1967, een boek uit 1848, de glimlach van een meisje op een plein in Berlijn, de stem van een zangeres die al lang dood is, een zin van Cesare Pavese, een bar in Barcelona, bepaalde diersoorten, sterrenbeelden, denkbeelden, gedichten, gesteenten, medicijnen, wijnen, schoenen, soorten vervoer en vervoering, op dit ogenblik nog onbekende vogels, wijze Chinezen, afgoden, gitaarsolo’s, mandolinemerken, tulpen en hoge gebouwen. Ik beweer niet dat mijn overzicht zo overzichtelijk zal zijn, maar het is een mogelijkheid. Ik moet er nog eens een nacht over wakker liggen.

Tekening: Rhinocerus, Albrecht Dürer, 1515.

Commentaren

lijken Het zal dus (qua methode) wat op de neushoorn van Dürer lijken. En geen neushoorn [i]zijn[/i].
Benieuwd.

Gepost door: sodade | 11-12-08

Reageren op dit commentaar

neushoorn Inderdaad, Sodade, de neushoorn is het grondplan, maar de methode zal anders zijn. Je weet nooit wat iets precies zal worden, zelfs al glanst in je ogen een perfect, eenvoudig plan.

Gepost door: martin | 11-12-08

Reageren op dit commentaar

op de uitkijk Qua zonsondergangen zijn we in ieder geval al verwend dit najaar, dankzij de een of andere vulkaanuitbarsting. Iedere avond is er eentje en toch nooit twee keer hetzelfde. Maar hou daar maar eens lijstje van bij of maak er een keuze uit. Was die van 18 oktober 2008 mooier dan die van 6 december?


Gepost door: peerke | 11-12-08

Reageren op dit commentaar

zonsondergangen Dat gaat inderdaad niet, Peerke, ik weet het. Maar ik geloof (!) dat ik nooit zo vaak naar de hemel, de lucht, de maan heb gekeken als dit jaar. Hoewel zelfs dat niet zeker is. Maar gewoon de vaststelling lijkt me al voldoende. En dat jou die vele zonsondergangen zijn opgevallen is toch ook bijzonder?

Gepost door: martin | 12-12-08

Reageren op dit commentaar

plezierig het lijkt me plezierig, zo'n lijst. ik ben benieuwd naar de diersoorten, bijvoorbeeld.

Gepost door: Evy | 13-12-08

Reageren op dit commentaar

zoogdier Een plezierige lijst is de bedoeling, Evy. Maar die diersoorten, dat is maar een van de voorbeelden. Overigens heb ik al voor een diersoort gekozen, het zoogdier, en voor een specifiek dier, dat hierboven afgebeeld staat, zoals getekend door Dürer, een neushoorn. Maar wel een unieke neushoorn.

Overigens mag je bovenstaande tekst ook wel als een satire lezen...

Gepost door: martin | 13-12-08

Reageren op dit commentaar

satire en sommige van de reacties misschien ook?

Gepost door: Evy | 13-12-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.