15-07-08

DONKERE WOLKEN BOVEN BRUSSEL


summer clouds

Ik maakte deze foto gisteravond. Donkere wolken hangen boven Brussel. Het gaat niet goed met dit land, met zijn politici en met zijn bevolking. Al mijn vrienden zijn junkies, zingt Mick Jagger. Maar in mijn geval klopt dat niet. Mijn vrienden kunnen hun draai niet vinden. Mijn vrienden zoeken een uitweg. Mijn vrienden willen een mooi leven. Of zit ik hier maar wat te stamelen? Want ik weet het ook niet goed. Ik heb zoveel boeken gelezen en toch weet ik het niet goed. Erger nog, ik weet het helemaal niet.

Het is een mooie lucht, maar ze weegt zwaar als een donkere oceaan op mij en ze voorspelt helemaal niets. Er is geen toekomst, zingt Johnny Rotten opnieuw. Dat er geen toekomst is, zingt hij. En de grote banken sturen hun leiders met miljarden naar huis. De beautiful people vliegen met hun jets naar een of ander paradijs. Wij zingen een lied van een loser, Fred Neil of Tim Hardin of zo, drinken een glas, maken wat ruzie, wachten tot de wolken wegtrekken, drinken nog een glas en zetten die verdomde plaat van Bonnie 'Prince' Billy af. Die kerel met zijn verdomde geklaag altijd!

Commentaren

Crisis - crises 'Het is niet in Brussel dat ze 't voor 't zeggen hebben', hoonde de secretaresse. Ze wreef bezwerend met duim en middenvinger over mekaar. 'Het groot kapitaal, diè bepalen hoe de molen draait!'

'De happy few hebben geen fantasie', las ik kort daarna in een bijlage: 'coke, hoeren, champagne en kaviaar. Lever hen niks anders aan.'

Vanavond smeer ik naar gewoonte een boterham met zebrachoco, boordevol bescherming en energie. Wat kost een liter brandstof morgenvroeg?

Gepost door: Tom Yum Kim | 15-07-08

Reageren op dit commentaar

weten dat je niets weet... is dat niet het begin van wijsheid? Ik heb geen filosofie gestudeerd, wel rechten en we kregen ook inleiding tot de filosofie. Ik heb er toen een depressie aan overgehouden en één grote twijfel als levensgrondtoon. Niet altijd makkelijk om mee te leven, maar ik heb persoonlijk ondervonden dat het beter is om niet té zeker te zijn over hetgeen ik zeg en doe. Ik houd niet van mensen die zichzelf nooit in vraag stellen.

Gepost door: Martine | 15-07-08

Reageren op dit commentaar

Een boeiende site. Het late uur dwingt me hem bij de reminders te plaatsen maar hier kom ik de komende dagen zeker grasduinen.
Blij een blog met inhoud te hebben gevonden.

Gepost door: noa | 15-07-08

Reageren op dit commentaar

stay positive Stay positive, raden die van The Hold Steady aan. Verdomde naïevelingen.

Gepost door: RoenHetZwoen | 16-07-08

Reageren op dit commentaar

Vaststelling Ook al gaat het niet goed met dit land, men kan er nog mooie foto's maken. Door een raam bijvoorbeeld. Of zoiets crissisen oplost weet ik niet. Maar 't blijft een mooie foto.

Gepost door: Shaketownman | 16-07-08

Reageren op dit commentaar

dank je, martin, om zo openhartig te zijn. Openhartigheid nodigt uit tot openhartigheid. Jouw postje heeft me geïnspireerd tot misschien mijn mooiste postje ooit. Laat anders maar weten wat je ervan denkt (of voelt :-)). Groetjes van uit het putje van de nacht,

Gepost door: Martine | 16-07-08

Reageren op dit commentaar

inwoners Misschien gaat het dan toch ook weer niet zo slecht met de inwoners van dit land, als jullie daar representatief voor zijn. Bedankt voor de lieve en ook wel pertinente reacties.

Roen, die van the Hold Steady, zijn dat geen alcoholisten?

Martine, ik bedoelde dat ik helemaal niet weet wat mijn vrienden, en bij uitbreiding de mensen (en meer bepaald de Belgen) nog willen. Ik heb bij nader inzien de indruk dat er nooit een grotere kloof is geweest tussen de politiek en de burger dan nu. Ik ken niemand die een confederatie wil. Wie weet wat dat is? Is dat geen bestuursvorm die aan een federatie voorafgaat?
Misschien moeten we gewoonweg wat meer talen leren, iets waar de Franstalige politici duidelijk mee bezig zijn. En misschien moeten we ook duidelijk maken dat we dat gekissebis van enkele kortzichtige, Vlaamse en Franstalige, hartsgrondig beu zijn.

Tom, ja het groot kapitaal. En de happy few hebben volstrekt geen verbeelding. Maar je hebt verschillende soorten happy few. Stendhal richtte zich ook tot de happy few, maar die waren wel uit ander hout gesneden dan de kaviaarsnobs.

Gepost door: martin | 16-07-08

Reageren op dit commentaar

Bonnie 'Prince' Billy ik heb hem net nog eens opgezet.

Gepost door: Evy | 16-07-08

Reageren op dit commentaar

Bonnie 'Prince' Billy 2 zijn muziek bedoel ik, natuurlijk!

Gepost door: Evy | 16-07-08

Reageren op dit commentaar

(con)federatie Martin, als ik mij nog goed herinner van in mijn studietijd, is een confederatie een staatsstructuur waarbij de federale overheid alle bevoegdheden heeft, behalve degene die toegewezen zijn aan de deelstaten. Bij een federatie, hebben de deelstaten alle bevoegdheden, behalve degene die aan de federale overheid zijn toegewezen. Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben en niet te schools overkom... Groetjes en bedankt voor je reactie op m'n blogje!

Gepost door: Martine | 17-07-08

Reageren op dit commentaar

Kopzorgen Wat een merkwaardig iets toch, dat wonderschone uitzichten, beelden, zinnen of andere indrukken een donker gemoed eerder belasten dan verlichten. Het is als een pistool op het hoofd: geniet of ik schiet.

En ik dacht nog wel dat het goed zou komen als ik maar de juiste boeken las.

Gepost door: Willemien Spook | 20-07-08

Reageren op dit commentaar

Don't worry, wat dat boeken lezen betreft. Hoe meer je leest, hoe beter je weet dat je uiteindelijk niets weet.

Gepost door: Daniel | 06-08-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.