12-05-08

VOOR DE KLEINKINDEREN: MARK OLIVER EVERETT

dood,leven,mark everett,e,eels,boek,pop,kunst,verwantschap,humor,tragiek

Ik zit te lezen in ‘Things the Grandchildren Should Know’ van Mark Everett, beter bekend als E van Eels. Wat een grappig, droevig, tot tranen bewegend boek! Niet dat ik van uitroeptekens houd, maar soms moet het. De ‘kleine’ wereld die Everett beschrijft verschilt van mijn ‘kleine’ wereld, zoals een ontbijt bestaande uit voldoende sterke koffie, volkoren boterhammen belegd met kaas of ham uit de Ardennen verschilt van een ontbijt bestaande uit slappe koffie en pancakes ( of worstjes, eieren, aardappelen en slappe koffie). Maar die ‘kleine’ wereld van Mark Everett roept heel mijn ‘kleine’ wereld op. In vreugde en verdriet zij wij broers, behoren we tot dezelfde familie.  Dat is een fijne gedachte. Voor alles is duidelijk  dat we niet weten wat ons nog te wachten staat. Over een half uur kan ons leven er helemaal anders uitzien. Een vliegtuig kan neerstorten op ons dak, ik kan, zoals ooit Robert Wyatt, ‘per ongeluk’ door het raam vallen, we kunnen met de lotto winnen, noem maar op.

De titel van het boek is ook grappig. Mark Everett is toch al in de veertig en hij heeft nog geen kinderen, hoe zal hij dan ooit kleinkinderen hebben? Nu ja, ook dat is mogelijk, zeker als je E heet.

Over zijn aangrijpende elpee ‘Electro-shock Blues’, die als hoofdthema de dood van zijn zus heeft, met onder meer ‘Elizabeth On the Bathroom Floor’ en ‘Going To Your Funeral’, schrijft hij onder meer het volgende:

“To me it wasn’t a record about death. That was missing the point. It was about life. And death was a big part of life that tended to be ignored, or denied. No one wanted to think there would be an end to themselves, but I coundn’t ignore it and I realized that if you treat ik like the everyday fact of life that it is, it becomes less scary. And also, by being more aware of death, you gain a perspective on living and how you’d better makei t count, whatever that may mean to you.“

Commentaren

Verstandig mens, die Mark Everett. Vanaf je geboortedag ben je aan sterven. Maar vele mensen denken daar liever pas aan op hun laatste dag.

Gepost door: Daniel | 13-05-08

Reageren op dit commentaar

bord dit deed me terugdenken aan 'een bord te veel op de tafel zetten'.
toen was de dood daar, plots, middenin ons dagelijkse leven.

Gepost door: Evy | 13-05-08

Reageren op dit commentaar

raamvertelling ik veronderstel dat na je tekst meteen het onderzoek naar de dood van Robert Wyatt zal worden heropend. Immers, volgens het eerste verslag van politie en arts zou hij uit het raam gevallen zijn. Door het raam? Dan heeft iemand hem nogal hard doorgeduwd.
Alle gekheid op een stokje: als je dit soort levensombuigende toestanden wil 'lezen' (helaas bestaat het nog niet in NL vertaling): Nicolas Ancion, voor 7 euro onlangs in pocket verschenen. Ik amuseer me er dood mee....

Gepost door: marc tiefenthal | 14-05-08

Reageren op dit commentaar

robert wyatt Marc, is dit een grapje? Robert Wyatt is naar mijn weten nog gezond en zeer creatief. Vorig jaar heeft hij een uitstekende plaat uitgebracht met als titel 'Comicopera', een titel die ik al ter vervanging van 'Hoochiekoochie' in overweging heb genomen.
Wyatt heeft geloof ik zelf eens gezegd dat zijn val niet echt een val was, maar een wanhoopsdaad, een sprong dus. Maar zeker is dat niet. Alleszins is hij zijn donkere dagen te boven gekomen. Hij is een van die moedige Britten die Thatcher destijds luidop naar de verdoemenis hebben gewenst. Een echte 'mensch' .

Gepost door: martin | 14-05-08

Reageren op dit commentaar

"useless trinkets" isn 't useless at all. Het verblijdt mijn gemoed.

Gepost door: LucV | 16-05-08

Reageren op dit commentaar

trinklets Luc, ik vind die collectie ook zeer de moeite. En een uitstekende concert-dvd erbij.

Gepost door: martin | 16-05-08

Reageren op dit commentaar

Waar is dit boek te koop? heb me al rot gezocht!

Gepost door: katrijn | 26-10-08

Reageren op dit commentaar

mark everett Ik heb het al een tijdje geleden bij Sterling Books in de Wolvengracht in Brussel gekocht. Bij Waterstone zou je het ook kunnen vinden - en anders bestellen. Het loont de moeite.

Gepost door: martin | 26-10-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.