27-01-08

VERLANGEN NAAR MARRAKECH


marrakech - café de france  2

Een zekere Inspektor G becommentarieerde deze foto vandaag op flickr. Hij herkende deze plek omdat ze voorkomt in een sequens in Nicholas Roegs 'Bad Timing', een van mijn favoriete films. Het is zonder meer een meesterwerk. Door die foto terug te zien heb ik een grote zin gekregen om weer naar Marrakech te gaan, een magische stad, waar ik zeer waarschijnlijk tot mijn laatste snik naar zal terug willen keren.

De schoonheid van deze stad zie je natuurlijk niet op de foto. Dit is gewoon een kiekje van toeristen. Ze is denk ik moeilijk in beelden en zeker niet in woorden te vatten. Het is een geheel van mensen, gezang, gebed, meer aardse stemmen, chaotische drukte, bedwelmende geuren van planten, vruchten en aarde, intense en zoete smaken, bezwerende muziek, ezels en paarden, slangenbezweerders, toeristen, avonturiers, bedelaars, gidsen, terrassen, bier drinken op de zevende verdieping van een hotel, of diep in een kelder, schoenen, tamboerijnen, gewaden, juwelen, hemelsblauw van de hemel, diep rood van de zonsondergang, schoenpoetsers, kelners, bedriegers, mannen met eerlijke, gloeiende ogen, spiegels van de ziel, voor mij onbegrijpelijke straatnamen waardoor je gemakkelijk verdwaalt, ogenschijnlijk ongenummerde huizen, fonteinen, sinaasappelbomen, palmbomen, kleine groene taxi's, aftandse bussen, met bestemmingen als Tilburg of Groene Hoek, en thee, altijd weer thee. Januari is de maand om naar Marrakech te gaan en je winterhuid van je af te schudden. Maar januari is bijna opgebruikt: bad timing!

marokko,marrakech,reizen,cafe de france,bad timing,nicholas roeg,cafe,film

Bad Timing - Art Garfunkel & Theresa Russel.

Commentaren

Ik vertrek volgend weekend naar Marrakech (en Zuid-Marokko), eerste keer. Met dit te lezen krijg ik er nóg meer zin in!

Gepost door: pieter | 27-01-08

Reageren op dit commentaar

groen hier ook veel groen.
misschien ga je volgende januari wel terug? of het jaar daarna?

Gepost door: Evy | 28-01-08

Reageren op dit commentaar

Of elders? Marrakech Martin? Mij te druk, liever tweehonderd kilometer verder naar Beni Mellal, gematigd druk, voor de rest hetzelfde als in Marrakech, min de toeristen. En zeker niet Fez. Rabat, als het moet en effe niet Casablanca. Helaas zeg je zit je maand januari er op. Probeer eens in maart.

Gepost door: marc tiefenthal | 28-01-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.