19-12-07

ZERO'S UITVERKOREN CD'S IN 2007

muziek,rock and roll,pop,beste,top-30


Dit is mijn top dertig van het aflopende jaar. Ik plaats de cd’s in een volgorde die vandaag mijn voorkeur geniet, maar dat is zeer relatief, morgen zou de volgorde waarschijnlijk anders zijn – en in dat opzicht verschil ik waarschijnlijk niet van andere melomanen. In mijn lijstje zijn er eigenlijk geen winnaars en geen verliezers: alle cd’s die hier worden opgesomd zijn in zekere zin evenwaardig, wat erop neerkomt dat ik niet goed kan kiezen.

 1. Wilco – Sky Blue Sky
 2. Amy Winehouse – Back To Black
 3. Danny & Dusty – Cast Iron Soul
 4. Robert Plant & Allison Krauss – Raising Sand
 5. Various Artists – I’m Not There (Original Soundtrack)
 6. Ryan Adams – Easy Tiger
 7. Mavis Staples – We’ll Never Turn Back
 8. Bettye Lavette – The Scene Of the Crime
 9. Ry Cooder – My Name Is Buddy
 10. Patti Smith – Twelve
 11. Mary Weiss & the Reigning Sound – Dangerous Game
 12. Matthew Sweet & Susanna Hoffs – Under the Covers  Vol. 1
 13. Iron And Wine – The Shepherd’s Dog
 14. Meg Baird – Dear Companion
 15. Great Lake Swimmers - Ongiara
 16. Beirut – The Flying Cup Club
 17. Joe Henry – Civilians
 18. Willy Mason – If the Ocean Gets Rough
 19. Neil Young – Chrome Dreams II
 20. Lucinda Williams - West
 21. Rilo Kiley – Under the Blacklight
 22. Joan As A Policewoman – Real Life
 23. Richard Hawley – Lady’s Bridge
 24. Andrew Bird – Armchair Apocrypha
 25. Feist – The Reminder
 26. Blanche – Little Amber Bottles
 27. Diana Jones – My Remembrance Of You
 28. Various Artists – Like A Hurricane: A Tribute To Neil Young
 29. Bright Eyes – Cassadaga
 30. Bonnie ‘Prince’ Billy – Ask Forgiveness

Amy Winehouse en Joan As A Policewoman zijn in 2006 uitgebracht, maar heb ik pas dit jaar voor het eerst gehoord. De cd van Bright Eyes heb ik met gemengde gevoelens opgenomen. Sommige songs van Conor Oberst hoor ik bijzonder graag, andere verafschuw ik. ‘West’ van Lucinda Williams ben ik pas de voorbije weken echt gaan appreciëren. Live in de AB viel ze echter tegen. Ik weet dat Patti Smith slechte recensies heeft gekregen, maar ik ben een fan, sinds 1975. Voor haar loop ik door de stad als de stad in brand staat, en er staan mooie, goed uitgevoerde covers op. De cover-cd van Matthew Sweet & Susanna Hoffs werkt zeer aanstekelijk. The Bangles waren nooit mijn kop thee, maar voor Susanna Hoffs heb ik toch wel een zwakke plek in mijn hart (of hoe heet dat orgaan?). Richard Hawley’s ‘Lady’s Bridge’ vind ik minder goed dan zijn vorige platen, maar ook van hem ben ik een fan, daarom krijgt hij alsnog een vermelding. Ik denk dat ‘Sky Blue Sky’ niet alleen de beste plaat van het jaar is, maar ook de beste cd van Wilco en dat Wilco de beste band is die nu muziek opneemt en optreedt. Het concert van Wilco dit jaar in het Koninklijk Circus is onvergetelijk. Sommige lezers zullen de ereplaats voor Amy Winehouse misschien vreemd vinden. Maar de Britse zangeres heeft gewoonweg een schitterende cd gemaakt – die ook nog eens in de smaak valt bij gewone mensen zoals ik. Het is tegelijk een eerbetoon aan Mark Ronson die dit jaar een prachtig nummer van Bob Dylan opnieuw onder de aandacht heeft gebracht. Op de soundtrack van de film I’m Not There staan nogal wat overbodige covers, maar er staan zulke mooie uitvoeringen op dat ik niet anders kan dan wat ik in een bepaald opzicht toch definitief heb gedaan. Bonnie ‘Prince’ Billy staat zo laag omdat hij zich zo laat heeft aangediend. Een overzicht van mijn favoriete re-releases en boxen volgt later.

Commentaren

Ry Cooder Een mooie lijst, en heel wat overeenkomsten met de mijne.

Mijn goede voornemen is dat ik volgend jaar ook mijn lijst op dergelijke, sobere manier zal posten. Een persoonlijke lijst met favoriete platen moet voor zich kunnen spreken; dat behoeft niet al te veel uitleg.

Verrassend in jouw lijst vind ik de hoge notering van 'Cast iron soul'. Ry Cooder stond aanvankelijk ook in de eerste versie van mijn top 50 eind november, maar toen ik alle platen nog eens beluisterde, vond ik 'My name is Buddy' plots vreemd genoeg te langdradig. Dit terwijl ik de plaat de eerste weken na de aanschaf nochtans erg kon appreciëren; zeker met het hele verhaal erbij in het bijzonder fraaie boekje.

Maar het is inderdaad zoals je zegt: een jaarlijstje is een momentopname.

Groeten,
Roen

Gepost door: RoenHetZwoen | 19-12-07

Reageren op dit commentaar

Ry Cooder is inderdaad wat langdradig, maar dat is misschien omdat ze nogal lang duurt. Ik twijfelde ook een beetje, maar dan heeft de inhoud me overtuigd.
Cast Iron Soul staat zo hoog omdat mijn vrouw en ik die cd bijzonder veel hebben gedraaid, en het schitterende concert zal er ook wel voor iets tussen zitten. En een cd waar een song over Warren Oates op staat kan nooit slecht zijn.
Er is natuurlijk een heleboel muziek uitgekomen die ik niet heb gehoord, het is daarom een zeer beperkt lijstje.

Gepost door: martin | 19-12-07

Reageren op dit commentaar

Feist valt mij nu ook op: Feist vermeld jij ook. Ik moest ze misschien maar eens ontdekken, want ik ken en heb er voorlopig nog niks van.

Roen (alweer)

Gepost door: RoenHetZwoen | 19-12-07

Reageren op dit commentaar

Feist II Ja, Feist is wel goed. Ik heb ze ook nog maar past ontdekt, dank zij een vriend.
Jongen, ik ben vandaag op je blog geweest (een paar dagen uit de running geweest) en jij hebt me daar een lijst. Zoveel werk! En je houdt het spannend. En het ziet er allemaal zo goed uit. Dat gaat me veel geld kosten. Maar ik zal best op jouw blog reageren.... Het is alleen dat ik me zo ellendig voel, en nu komt die verdomde luchtvervuiling er nog eens bij.

Gepost door: martin | 19-12-07

Reageren op dit commentaar

Grappig, voor mij was Feist dan weer een van de grote teleurstellingen van het jaar. Ik vond de vorige plaat nochtans goed.

Die van Mary Weiss & The Reigning Sound heb ik met al dat gedoe aan me voorbij laten gaan...DAMN

Gepost door: Guy | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

Thompson Mooi lijstje, zoals te verwachten en te voorzien. Het valt mij op dat zowel Richard als Linda en Teddy Thompson ontbreken.
Verder kan ik je ook nog Oren Lavie aanbevelen.
Beirut wil bij mij maar niet aanslaan en, zoals jij ook al aangeeft, met Bright Eyes kan het alle kanten uit. Het ene nummer vind ik schitterend en een ander vind ik dan weer totaal overbodig.

Groeten
Patrick

Gepost door: Peerke | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

ho maar gewoon Wilco staat verdiend nummer 1, mevrouw bodega ofte wijnhuis onverdiend op 2. Ze zou aanslaan bij gewone mensen. Als je hoort wat ze zingt kan je alleen besluiten dat ongewonen mensen dit ongewoon wat onnozel gedoe gewoon vinden. REM, Bruce Springsteen staan er niet bij misschien wegens geen plaat uitgebracht. En tenslotte, wie zijn die zeveraars die Patti Smiths covers niet aankunnen? Beste wensen dus voor het oude jaar en op naar het nieuwe

Gepost door: marc tiefenthal | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

Richard Thompson II @ Patrick: Ik heb de cd van Richard Thompson nog niet en ook niet gehoord, dus kan ik er mij niet over uitspreken. Ik vermoed dat ze anders wel bij de 10 eerste zou hebben gestaan. Het concert van Richard Thompson was in ieder geval al schitterend.

@Guy: misschien vind ik Feist beter dan jij, omdat die muziek voor mij nog zo nieuw was?

@Marc: Van R.E.M. is een live cd uitgekomen en van Bruce Springsteen de cd 'Magic'. Ik heb R.E.M. vanaf het debuut in 1983 (Murmur) of daaromtrent met veel enthousiasme gevolgd, maar de voorbije jaren niet meer no aandachtig. Bruce Springsteen volg ik al langer - maar deze cd is nog niet tot me doorgedrongen. Misschien ligt het aan mij, aan wat er met mij gebeurt?

Gepost door: martin | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

lijstjes het is een mooi lijstje.
dit klinkt onnozel maar ik laat het ferm staan.
neen ik ken niet alles. ik moet nog heel veel 'verkennen'. daar zijn al die lijstjes wel goed voor vind ik.

Gepost door: Evy | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

Ellende Hier ook volop ellende, Martin, vanwege de luchtvervuiling. Met mijn astma wordt het ieder jaar maar erger en de puffer symbicort is daardoor mijn beste vriend de laatste dagen.

En ik heb mezelf inderdaad weer wat aangedaan. Volgend jaar hou ik het op een top 30; tenzij er natuurlijk geen 30 cd's verschijnen die het vermelden waard zijn. Maar bon, door die lijst verdrijf ik even de onrust in mijn hoofd; ik ga helemaal op in die dingen, waardoor ik de rest van de wereld en mijn ellende vergeet. Hopelijk heb ik nog genoeg energie om de laatste 10 nog te posten. Maar dat doe ik morgen wel. Vandaag ben ik op.

Groeten,
Roen

Gepost door: RoenHetZwoen | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

en ik maar denken dat ergens diep in je een "bluesman" schuilde :-(

Gepost door: Jean G. | 21-12-07

Reageren op dit commentaar

the blues for christmas @roen: symbicort is ook een goeie vriend van mij, maar ik denk dat ik zo al de maximale dosis neem. donderdagmddag en -avond was het hier echt vreselijk.

@Jean G.: die bluesman is helemaal niet verborgen. Ik ben een bluesliefhebber, maar ik vind dat het een genre is dat zijn beste tijd heeft gehad. Vandaar dat ik nog maar weinig hedendaagse blues beluister. Maar een van de allergrootsten in de populaire muziek is en blijft voor mij Muddy Waters. En ik luister nog geregeld naar oude blues, niet in het minst naar Hoochie Coochie Man.

Gepost door: martin | 22-12-07

Reageren op dit commentaar

mooie lijst! ryan adams, beirut, wilco, rilo kiley, feist...

Gepost door: fILLE | 25-12-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.