06-10-07

ZIEKTES


anatomie

Wat aangevangen als ziektes niet meer zijn dan mooie woorden? Al dat geld verspild aan overbodige geneesmiddelen. Alleen een vlakgom had je nodig om de naam van je ziekte uit te gommen. Symptomatologie niets anders dan terminologie. Niets anders dan indeling, classificatie, orde.

Wat zei je? Is niet elke mens ongeneeslijk ziek? Meen je dat echt? Ik leerde nochtans dat hij een ziekte van de materie is, een ongewenste eruptie, het resultaat van een hardvochtige strijd tussen moeilijk te ontwarren krachten. Ik leerde dat de mens een schimmel is op de aardkorst. Ik leerde dat de mens een zak is, gevuld met faeces. En nu zeg je dat de mens niet ziek is… Misschien heb je gelijk, misschien is hij niet ziek, misschien is hij zelf de ongeneeslijke ziekte. (Een lawine. Een kettingreactie. Een aaneenschakeling van hysterische associaties.) Zeker is de mens verzot op woorden die naar allerlei ziektes en aandoeningen verwijzen. Is het dan ook niet omdat hij zelf ziek is, dat de mens zo graag zulke woorden hoort, ze uitspreekt, ze koestert, er duizenden en duizenden boeken mee vult? Anemie, leukemie, epidemie, astma, euforie, echolalie, schizofrenie. Ziektes.

Commentaren

-iën, -itissen enz. dunne grenzen tussen 'gezond', 'normaliteit' en 'morbiditeit'.
Professioneel heb ik veel van die 'welluidende' woorden (witgekalkte graven) gebruikt. Nu al maanden niet meer. Ik mis ze niet. Af en toe duikt er eentje op, dat op mezelf betrekking heeft... ach, oogluikend laat ik het toe. Even.

Gepost door: sodade | 07-10-07

Reageren op dit commentaar

Zoveel woorden voor ziekten. Ze dienen om hen te bezweren wanneer ze worden uitgesproken.

Gepost door: 2Herman | 07-10-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.