04-06-07

EEN AVOND IN ANTWERPEN


the birthday party

Vorige zaterdag had ik weer eens mijn maandelijks programma op radio centraal in Antwerpen. Dat is altijd een feest, maar nu in de letterlijke betekenis van het woord, omdat ik sommige van mijn vrienden in de studio had uitgenodigd om mijn verjaardag te vieren. We hadden gezorgd voor lekkere cava en witte wijn uit Australië en wat eenvoudige hapjes. Meteen een heerlijke sfeer.

Wegens het feest had ik het mij qua muziek draaien enigszins gemakkelijk gemaakt door te kiezen voor langere songs. Een echt thema was er niet, maar in zekere zin toch weer wel, met name de lengte, de duur en daarmee gepaard gaand de improvisatie en de fusie van verschillende genres. Zo is East West van the Butterfield Blues Band een combinatie van blues, Oosterse invloeden (raga) en John Coltrane jazz. Op het nummer spelen Mike Bloomfield en Elvin Bishop zeer geïnspireerd gitaar. Deze muziek had veel invloed op de westcoast / acid rock. The Train van Tim Buckley komt uit zijn mooiste elpee, Blue Afternoon. Het is een combinatie van folk en jazz. Loan Me A Dime is uitgesponnen blues, met veel ruimte voor improvisatie, vooral voor gitarist Duane Allman. Op Nico’s It Was A Pleasure Then, doomrock avant la lettre, kan John Cale bezeten tekeer gaan op zijn free jazz viool. Joni Mitchells autobiografische Song For Sharon is sterk beïnvloed door de flow van jazz. Hejira was een breuk met haar vroegere meer folk-geörienteerde werk. De baanbrekende, geniale elpee Astral Weeks van Van Morrison is een genre op zich, maar er zitten eveneens jazz-elementen in. Cypress Avenue is een hoogtepunt. Waltz For Debby van Bill Evans is sprankelende melancholische jazz, die soms aan Debussy doet denken. Albert Ayler zocht voor zijn free jazz inspiratie in de volksmuziek. De titel Water Music is ongewild ironisch. Albert Aylers levenloze lichaam werd in 1970 opgevist uit de Hudson rivier in New York. Niemand schijnt te weten wat er precies met de saxofonist is gebeurd. Compared To What van Les McCann & Eddie Harris is een aanstekelijke mix van rhythm & blues, soul en jazz. Een prachtige Atlantic opname. Archie Shepps versie van The Girl From Ipanema is bossa nova in free jazz stijl. Archie Shepp is een van de grondleggers van de free jazz. Los Mariachis van Charles Mingus is, zoals de titel laat vermoeden, sterk beïnvloed door Mexicaanse blazersmuziek. En Desafinado, tenslotte, is een bossa nova klassieker van Antonio Carlos Jobim in een coole jazzverpakking van Art Pepper. Veel van de muzikanten die op mijn verjaardagsfeestje voor de background mochten zorgen (en in de huiskamer voor de voorgrond) zaten helaas aan de zware drugs. Een aantal onder hen, zoals Tim Buckley, Mike Bloomfield, Paul Butterfield, Jimi Hendrix en vermoedelijk ook Albert Ayler zijn eraan ten onder gegaan. Bij die droevige voetnoot hebben we zaterdagavond echter niet stil gestaan.

Er was veel vrolijk geroezemoes in de studio. En na afloop van zéro de conduite kon de avond niet meer stuk. Soms mag een mens gelukkig zijn.

 

Dit is de playlist: 

 1. Birthday – The Beatles – The White Album
 2. East West – The Butterfield Blues Band – The Elektra Years
 3. Moon, Turn the Tides… Gently, Gently – The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland
 4. The Train – Tim Bukcley – Blue Afternoon
 5. Loan Me A Dime – Boz Scaggs – My Time: A Boz Scaggs Anthology
 6. It Was A Pleasure Then – Nico – Chelsea Girl
 7. Song For Sharon – Joni Mitchell – Hejira
 8. Cypress Avenue – Van Morrison – Astral Weeks
 9. Waltz For Debby (Take 1) – Bill Evans – Waltz For Debby
 10. Water Music – Albert Ayler – The Impulse Story
 11. Compared To What – Les McCann & Eddie Harris – Atlantic Rhythm & Blues Vol. 7
 12. The Girl From Ipanema – Archie Shepp – Fire Music
 13. Los Mariachis (The Street Musicians) – Charles Mingus – Tijuana Moods
 14. Desafinado – Art Pepper – Les Incontournables

Commentaren

Oh man, ben je bekomen?
Feestelijke foto, feestelijke post... Afterglow
(glimlach)

Gepost door: sodade | 04-06-07

Reageren op dit commentaar

ha dus, gelukkige verjaardag, Martin, soms lijkt het me of je drie maal per jaar verjaart....

Gepost door: marc tiefenthal | 04-06-07

Reageren op dit commentaar

oud sodade, marc, bedankt. sodade, ik ben nog niet helemaal de oude, maar 't gaat al beter.

marc, zie ik er dan echt zo oud uit (171 jaar)?

Gepost door: martin | 04-06-07

Reageren op dit commentaar

Met die fles in je hand zie je er minstens twintig jaar jonger uit! Wat zeg ik! Minstens eenentwintig jaar.

Gepost door: ermanno | 04-06-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.