10-05-07

VERGETEN VROUWEN

vrouwen,zangeressen,stemmen,pop,popcultuur,blues,soul,jazz,rock,gospel

Die top-50 van uitverkoren vrouwenstemmen was bij nader inzien geen goed idee. Kan schrijven uit ergernis ooit wel een goed idee zijn? Zo is die lijst er inderdaad gekomen: als een spontane uiting van ergernis na het (gedeeltelijk) beluisteren van een radioprogramma op radio 1, “vrouwen die er toe doen”, en meer nog na het lezen van de volledige lijst op de website van diezelfde radio. Ik heb dan in zeven haasten mijn eigen lijst gemaakt, rechtstreeks uit het geheugen puttend. Nu is het geheugen niet helemaal betrouwbaar, zeker dat van mij niet en het is dat nog minder na een nacht slecht slapen. Een nacht goed slapen is een mooie droom die ik al heel lang koester. Waarom heb ik ervoor gekozen om alleen maar pop-, country-, blues- en soulzangeressen in de lijst te zetten? Omdat radio 1 dat ook had gedaan? Er is zoveel meer muziek, er zijn zoveel meer stemmen. Waarom die afwijzing van klassiek geschoolde stemmen? Waarom zoveel Engelstalige zangeressen? Allemaal vragen waarop ik geen bevredigend antwoord kan geven. Bovendien vergat ik een aantal van mijn favoriete Engelstalige vrouwenstemmen, met name Nico, met de meesterwerken Chelsea Girl, Desertshore en The Marble Index op haar palmares, en Neko Case, van onder meer Fox Confessor Brings the Flood. Maar op de lijst ontbreken even goed Vashti Bunyan, Marianne Faithfull, Kim Gordon, Julee Cruise (verbluffend in Twin Peaks), Kristin Hersh, Merry Clayton, Aimée Mann, Marissa Nadler, Eleni Mandel, Elis Regina, Misia, Mariza, Cesaria Evora, Elizabeth Schwarzkopf, Christa Ludwig, Maria Callas, Catherine Bott, Solveig Kringelborn, Dawn Upshaw, Ute Lemper, Lotte Lenya, Lydia Mendoza, Amalia Rodriguez (hoe kon ik haar vergeten!), Dagmar Krause, Marta Sebestyén, أم كلثوم of Oum Kalsoum, Cheika Remitti, Janet Baker, Andrea Kast, Kiri Te Kanawa, Montserrat Caballé, Barbara Hendricks, Cecilia Bartoli, Beverly Sills, Katia Ricciarelli, Joan Rodgers, Peggy Lee, Darlene Love en duizend en een andere zangeressen, sterren, diva’s, nachtegalen (en onterecht onbekenden).

vrouwen,zangeressen,stemmen,pop,popcultuur,blues,soul,jazz,rock,gospel

Oum Kalsoum, 1926.

Commentaren

JA! een volmondig ja op deze aanvulling...
de melancholische stem van mijn opperfavoriet,
de klassieke stemmen (Cecilia Bartoli had ook nog gemogen),
de niet westerse stemmen... (Miriam Makeba in haar authentieke en vaak minder bekende werk ...),
de onbekenden (een oude blinde vrouw op de hoek van een straat in Harare, met het diepe troosteloze timbre van eeuwige zorg en armoede )
..................
Sommige lijsten zijn gewoon mooi doordat ze niet limitatief hoeven te zijn. Door wat ze bij associatie oproepen en datgene dat daardoor weer een eigen leven gaat leiden.
Klara is hier even stil. Andere stemmen hebben heden de bovenhand.
(van schoonheid en troost...)

Gepost door: sodade | 10-05-07

Reageren op dit commentaar

Martin
Persoonlijk heb ik liever dat mensen uit ergernis (of vreugde) schrijven dan uit b.v. berekening.
En die lijst, tja, ik heb er ook nog wel enkelen om er tussen te zetten. Ik ga het niet doen.

Gepost door: ermanno | 10-05-07

Reageren op dit commentaar

cecilia bartoli Sodade, bedankt voor de enthousiaste reactie. Cecilia Bartoli heb ik wel genoemd, maar ja, al die namen maken eens mens stekeblind, mij in de eerste plaats. die vrouw in Harare had ik wel graag gehoord.

Herman, noem ze gerust, dan staan ze hier ook, ik wilde al bijna schrijven 'vereeuwigd', maar niets is eeuwig, zeker deze weblog niet.

Gepost door: martin | 10-05-07

Reageren op dit commentaar

Cecilia... inderdaad, ze staat erbij... was een beetje té enthousiast. Maar goed: nu staat deze (ook nog heel erg mooie) vrouw extra in de kijker.

Gepost door: sodade | 10-05-07

Reageren op dit commentaar

Mij schoten nog enkele wondermooie...Griekse dames door het hoofd: Xaris Alexiou, Dimitra Galani en Protopsalti. Anders ,maar mooie stemmen. Met excuus voor het overenthousiasme.

Gepost door: ermanno | 10-05-07

Reageren op dit commentaar

Dank Dank je namens: Kristin Hersh (ik heb haar dood moeilijk verwerkt; ze zag eruit of er een boot over haar was heengevaren); Lotte Lenya en Oum Kalsoum, de Jacques Brel van de Arabische muziek.

Gepost door: marc tiefenthal | 11-05-07

Reageren op dit commentaar

Keren Ann mag wat mij betreft zeker ook nog in dit lijstje worden opgenomen. Onbekend? Of onbemind?

Gepost door: Peerke | 11-05-07

Reageren op dit commentaar

kistin hersh ermanno, bedankt voor de aanvulling, ik zal proberen muziek van ze te vinden.

marc, is kristin hersh dood? dat is het eerste wat ik daarover hoor. voor mij is ze springleven, ik geloof dat er net een nieuwe cd van haar uit is.

peerke, keren ann is voor mij alleen maar een naam. ik heb nog nooit de moeite gedaan om haar songs te beluisteren. shame on me.

Gepost door: martin | 12-05-07

Reageren op dit commentaar

d wat ik heb toch met de d vandaag? d-angst?

Gepost door: martin | 12-05-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.