18-04-07

IN DE STAART GEBETEN


friedrich nietzsche II

Nog een illustratie bij de voorgaande fragmenten. Het kan niet op. Nietzsche hield ooit maar van een vrouw, Lou Andreas-Salomé. Zij schreef dit boek over hem. Nee, ik zou liegen. Hield hij ook niet van Cosima Wagner, de echtgenote van zijn beste vriend en grootste vijand, Richard Wagner? Wie was eigenlijk zijn Ariadne? Lou of Cosima? Zullen we het ooit weten en heeft het belang? Ik vond de geschiedenis interessant omdat Andreas-Salomé een soort van begin- en eindpunt op een cirkel was, een slangachtig wezen, in wier staart heel wat geniale mannen graag hun tanden zetten. Of had zij voor elke gelegenheid een andere staart?

Commentaren

Nietzsche Het is gek, Martin. Net nu jij over Nietzsche en aanverwanten schreef, zat ik eraan te denken naar aanleiding van iets op TV over Wagners Wesendonck liederen. En ja, Nietzsche en Cosima, maar het is hem niet gelukt. De Wesendonck liederen, aanloop tot Tristan en Isolde. Nietzche en Cosima. Nietzsche en Mathilde .Maar zij bleven in leven. Toch nog een tijdje.

Gepost door: ermanno | 19-04-07

Reageren op dit commentaar

Richard en Mathilde, natuurlijk.

Gepost door: ermanno | 19-04-07

Reageren op dit commentaar

.. ik weet niets over 'Nietzsche en vrouwen'. Mettertijd zal dat nog wel komen. Over Wagner weet ik ook niets. Ook dat komt nog wel. Ik ben niet gehaast.
Via een grote omweg kwam ik terug bij deze post uit.
En bij de Ourobouros.
Ik ben geen wiskundige maar een cirkel heeft toch geen begin en geen einde?
Ik kan enkel maar hopen dat mijn 'omweg' geen 'cirkel' geweest is.
'omcirckelen'? Ja denk ik.
'cirkel'? Neen denk ik.
Maar ik ben maar ik natuurlijk. En ik kan me vergissen.

Gepost door: Evy | 20-04-07

Reageren op dit commentaar

.. o ja.
Mijn eerste reactie hier zou geweest zijn (gisteren of was het eergisteren?) dat we verder moeten kijken. En binnenstebuiten keren en omdraaien. Maar toen postte ik dat niet. Nu wel.

Gepost door: Evy | 20-04-07

Reageren op dit commentaar

cirkels Evy: Als het begin en het eindpunt samenvallen is er begin noch eindpunt. (Als je echter een cirkel tekent is er een begin en een einde.) Vraag me echter niet om formules!
Verder vind ik dat allerlei zaken weten of niet weten zeer relatief is. De ene weet dit en de andere weet dat, en samen weten we van alles wat. It doesn't matter much to me.

Wat bedoel je met verder kijken? Verder kijken dan de staart? Voorbij de horizon, over the rainbow? Doen we dat dan al niet de hele tijd?

Nee, Ermanno, het is hem niet gelukt. De vraag is of hij werkelijk wilde dat het lukte.

Gepost door: martin | 20-04-07

Reageren op dit commentaar

weten ja, samen weten we vanalles wat.

ik denk dat we kijken zo ver we kunnen. en zover we willen.

Gepost door: Evy | 21-04-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.