24-05-06

LOF VOOR EIGENZINNIGHEIDIn de Standaard las ik een intelligente, jubelende bespreking van het optreden van Neko Case in de Botanique vorige zondag. Het artikel van Peter Vantyghem is een hart onder de riem voor allen die van eigenzinnige kunstenaars houden, van mannen en vrouwen die hun eigen weg gaan en (daardoor) weinig bijval vinden bij het grote publiek en in de massamedia, wat voor deze outsiders wellicht een geluk is. Bedankt, Peter Vantyghem. Ik wil je graag even citeren:

“Ze is ook nog maar in kleine kring bekend. Country geniet in Vlaanderen sowieso weinig bijval en Case pakt die Amerikaanse traditie ook nog zo eigenzinnig aan, dat ze algauw voer voor fijnproevers wordt.”

“Dat ze zou eindigen met ,,Hold on, hold on'', de meest autobiografische song die ze ooit schreef, was te voorzien. Het is een van de beste songs die dit jaar al verschenen, een klein wonder van harmonie en sfeer, gezegend met een mysterieuze tekst over het gevecht tussen moraal en de demonen in jezelf.”

“Neko Case is een van de boeiendste Amerikaanse artiesten van het moment, zonder twijfel een groeier. Nu ze op een groter label (Anti) zit, is het tijd dat ze ook in Europa bekender wordt.”

Ik denk dat dit de eerste keer is dat ik de Vlaamse pers citeer. Maar ik kon er niet aan weerstaan. Het enige wat ik mij afvraag is waarom er geen woord af kon voor Catherine Irwin, nochtans ook een meer dan middelmatige ‘country noir’ zangeres. Ik vind ‘country noir’ overigens een uitstekende omschrijving voor dit genre. En het besef dat je als 'fijnproever' niet alleen staat geeft een bijzonder aangenaam gevoel. Mijn dag kan niet meer stuk, maar dat zeer terzijde gezegd.

Commentaren

ik mag van geluk spreken dat ik een abonnement heb op De Standaard online, en op deze weblog, en dat Neko Case in mijn laptop zit, of toch haar songs.

Gepost door: evy | 24-05-06

Reageren op dit commentaar

case en vantyghem en dat er zulke goede zangeressen (en recensenten) bestaan.

Gepost door: martin | 24-05-06

Reageren op dit commentaar

beste martin Ook al kan ik er niet over meespreken, toch altijd graag deze weetjes meegenomen en even graag langs gekomen.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 24-05-06

Reageren op dit commentaar

neko case Dank je, Iris. Je kunt een aantal van haar songs beluisteren op:
http://www.nekocase.com/music/
Groetjes,
Martin

Gepost door: martin | 24-05-06

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.