26-02-06

KORTE ONTSTAANSGESCHIEDENIS VAN BLASBAND


Emmanuelle Béart


Een woord uitleg bij de twee poëtische schetsen met als titel Blasband. Ze zijn onstaan uit de roman ‘As’ van Philippe Blasband, een in Teheran geboren schrijver die in Brussel leeft en werkt. Hij geeft les aan de filmschool Insas, schrijft vooral toneelstukken en scenarios. Hij zal nu wel enige bekendheid genieten vanwege zijn scenario’s voor de uitstekende films ‘Une liaison pornographique’ van Frédéric Fonteyne en voor ‘Nathalie’ van Anne Fontaine (met de mooie Emmanuelle Béart).

Ik had de eerste roman van Philippe Blasband zonder enige reden gekocht op een rommelmarkt in Bergen, in de provincie Noord-Holland, in 1995 of zo, en tijdens een regenachtige dag gelezen. Het boek maakte een diepe indruk op me. Daar zijn die ‘gedichten’ uit ontstaan. Ik heb in die periode ook stukken van Blasband gezien. Ik had de man graag leren kennen, maar dat is er nooit van gekomen. Ik ben er te schuchter voor om zo maar naar iemand toe te stappen en te zeggen, hier ben ik, laten we maar eens praten

 BLASBAND

Foto boven: Emmanuelle Béart in 'Nathalie'
Foto onder: Philippe Blasband

Commentaren

.. Binnenkort komt er een nieuwe film van hem uit: ‘La couleur des mots’, over een jonge vrouw die lijdt aan dysphasia. Er is een mooie site over deze film, met doorlinkmogelijkheden naar sites over deze ziekte. De film gaat niet echt over de taalstoornis, maar over een jonge vrouw die deze taalstoornis heeft.
Blasband's oudste zoon heeft dysphasia.
Ik vind dat hij een hele mooie titel gekozen heeft.

Gepost door: evy | 26-02-06

Reageren op dit commentaar

DANK bedankt voor de informatie. ik heb blasband helaas niet meer zo gevolgd de jongste jaren.

Gepost door: martin | 26-02-06

Reageren op dit commentaar

.. ik vond de titel mooi.

Gepost door: evy | 27-02-06

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.